Gecombineerde opgave

Goedendag,

 

Vol goede moed zijn wij al volle bak bezig met de gecombineerde opgave. Er zijn namelijk een tweetal wijzigingen die ervoor zorgen dat het meer denkwerk en planning is van het jaar. De weidegang eis is namelijk naar 1500 uur gezet (aanmelden bij Qlip tevens) en de biodiversiteitpunten zijn omhoog gezet naar 1 punt of 1,5 punt per hectare. Dat is dus moeilijker te halen.

 

Zonder de verlengde weidegang is het moeilijk om de punten voor biodiversiteit te halen. Bomen/bosjes tellen leuk mee. Als u die niet voldoende heeft, dan kunt u denken aan het inzaaien van bufferstroken, dat levert mooi wat punten op.

Of u doet helemaal niks en dan valt u in basis. Brons, zilver en goud is leuk, maar goed boeren is platinum.

 

Wijziging GLB

De pot was overschreden afgelopen jaar. Wat ze van het jaar gedaan hebben is de eisen rondom weidegang strakker leggen en de basisbetaling naar beneden gezet naar 171 euro en dan hoopt de RVO uit te komen met het geld. Als de pot overschreden wordt, volgt er wel een korting dit jaar. Er komt waarschijnlijk geen extra geld.

Dit laat zien dat als wij als boeren meer doen, ze toch de eisen strenger maken. Want het budget is het budget. Meer doen voor hetzelfde geld dus. Oftewel een sigaar uit eigen doos.

 

Een positieve wijziging is dat bij sloten die altijd droog staan, er geen bufferstrook geldt.

 

Verlengde weidegang > 1.500 uur > aanmelden bij Qlip van te voren

Let op, dit is strenger gezet naar 1.500 uur. Dat is flink wat, met een maximum van 5 koeien per hectare beweidbare huiskavel. Dat is dus best streng en een hoop boeren zullen hier niet meer aan willen voldoen. De aanmelding gescheid niet alleen bij de RVO, maar ook bij Qlip. De uren tellen pas na de melding bij Qlip en moet op 15 oktober gehaald zijn. Dus op tijd bij Qlip dit melden en netjes de 179 euro betalen > https://aanmelden.qlip.nl

 

Niet genoeg punten > geen geld

Dit is even opletten. Als u niet genoeg punten heeft voor de 5 onderdelen. Dan valt u automatisch terug naar het niveau van basis. Sommige boeren gaan hier zekers mee in de mist, die verwachten dan dat ze op brons of zilver zitten en dan valt het vies tegen. Dus eerst kijken hoe of je de punten kan verdienen. En dan pas geld gaan tellen.

 

Eco-regelingen

Welke eco-regelingen er zijn, wat de waarde is en hoeveel punten dit geeft. Daarvoor verwijs ik naar de website van de RVO: https://www.rvo.nl/onderwerpen/glb-2024/eco-regeling/eco-activiteiten.

De meest gebruikte zijn langjarig grasland voor blijvend grasland, dan is volvelds spuiten verboden. Kruidenrijk grasland voor natuurland. Groenbedekking op bouwland als er afgelopen najaar een groenbemester is ingezaaid en die van het voorjaar ondergewerkt wordt zonder te spuiten.

En met een bufferstrook van 3 meter voor bloemetjes haal je vaak de punten voor biodiversiteit.

Er zijn ook nog andere mogelijkheden, kijk dan even in de lijst. Dat is voor elk bedrijf weer anders.

 

Nutrienten verontreinigd gebied > vanggewas

Daar is het verplicht om een vanggewas uiterlijk 1 oktober in te zaaien. Tevens mag er minder kunstmest op en de norm binnen derogatie is 210 kg N.

 

Geen derogatie > 4% braak?

Als u minder dan 75% grasland heeft, dan is er de 4% braak eis. Echter deze wordt gewijzigd en milder gemaakt. De preciese uitwerking laat nog op zich wachten, de RVO weet het ook nog niet. Hopelijk is die in te vullen met vanggewassen.

 

Zandgrond > rustgewas in 2023 t/m 2027

Als u zandgrond heeft. Dan moet u in de periode van 2023 t/m 2027 een keer een rustgewas als hoofdteelt telen. Een korte groenteteelt waar op 1 september een onbemest vanggewas erin zit, dat telt ook mee. Gras, tarwe, luzerne zijn voorbeelden van rustgewassen.

 

Gewasrotatie

Dat is redelijk simpel in te vullen. Een vanggewas telt ook als rotatie. Met 75% grasland bent u hier van vrijgesteld.

 

Bomen tellen

Het is van de zotte, maar we doen het maar. Als je geen verlengde weidegang heb, dan is het lastig om de punten te halen voor biodiversiteit. Dan is het dus ook de bomen opgeven en alle bosjes, dat geeft punten namelijk.

 

Derogatie vrije zones

In grondwaterbeschermingsgebied, natura 2000 en of binnen 250 meter van een stikstofgevoelig natura 2000 gebied vervalt de derogatie. Hier is een kaartlaag voor in ‘mijn percelen’.

 

Stappenplan invullen gecombineerde opgave:

Stap 1: Percelen controleren en alles goed zetten.

Stap 2: Controleren bufferstroken en watertype. Is dit niet goed, dan een opmerking plaatsen bij de waterloop in ‘mijn percelen’ en ook aanvinken dat je het er niet mee eens bent in de gecombineerde opgave. Op 2 plekken dus.

Stap 3: Beginnen met invullen van de gecombineerde opgave. Er zijn gelukkig veel minder vragen.

Stap 4a: Percelen invullen. Let op dat als u het niet met de intekening van RVO eens bent of met de bufferstrook. Dan wel de oppervlakte handmatig aanpassen.

Stap 4b: Een eventuele voor- of nateelt opgeven.

Stap 4c: De eco-regelingen invullen. Let op dat u geen perceel mist. Sommige regelingen kan je stapelen, anderen niet.

Stap 4d: De fosfaatdifferentatie correct invullen

Stap 5: Uitslag punten nalezen. Heeft u genoeg punten voor alles? Zo niet, dan krijgt u ook geen geld, dan valt u terug naar basis.

Stap 5: De ecoregelingen uitslag nalezen. Als u aan ANLB mee doet, dan rekent het systeem het niet goed uit. Dus let op, handmatig narekenen en bekijken waar u in valt. Als u het niet bevalt, dan wordt bedenken wat beter kan.

Stap 6: De rest invullen en de opgave indienen.

 

Eerlijk gezegd, zijn er nog regels of nuances waar u op dient te letten, ik heb de hoofdmoot behandeld. Maar het is teveel om alles op te noemen. Kijk ook op de website van de RVO voor meer uitleg. Mocht u er niet uitkomen of als u vragen heeft, kunt u mij contacteren.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Bertel Kon

06-38420265

bertel@konagrarischadvies.nl

Kon Agrarisch Advies

Vragen of persoonlijk advies nodig?